Împăratul este gol: 5 lucruri pe care șeful ar dori să nu le vezi

În basmul „Hainele cele noi ale împăratului”, împăratul comandă un costum care să fie invizibil celor incompetenți sau proști. Croitorii pretind că l-au croit și toți supușii, inclusiv împăratul, se prefac că văd hainele. Doar un copil exclamă că împăratul este gol, dar asta nu oprește mascarada. Asemeni acestui personaj de basm, de multe ori șeful abuzează de putere și totuși cine își permite să-l acuze? Dacă ai avea puterea lui probabil ai face la fel. Șeful te va instrui referitor la ceea ce trebuie să știi ca să-ți faci treaba, dar nu-ți va spune nimic din ceea ce îi poate afecta autoritatea. Iată câteva dintre „secretele” pe care orice șef le-ar dori pe veci ascunse:

1. Cândva și el a fost ca tine
Poți fii sigur că, demult de tot, în vremuri pe care le-ar dori uitate, șeful a fost și el un mărunt angajat ce și-a croit cu greu un drum până la poziția pe care o ocupă azi. În plus, chiar și el are azi, la rândul lui, un șef. Managerii nu se nasc, ci ajung astfel la capătul unui drum pavat cu multă șansă și efort. Deși n-o să recunoască niciodată asta față de tine, poate că și el a lucrat la vremea lui în subordinea unui șef la fel precum e el astăzi cu tine. De aceea ar vrea ca tu să te comporți ca și cum funcția sa ar fi eternă.
2. Șeful are mai multă nevoie de tine decât ai tu de el
Este adevărat că șefii dau imaginea companiei și tu apari doar ca un număr în statistici, așa că e ușor să te crezi nesemnificativ. Dar nu e chiar așa: cel mai probabil, șeful tău nu e în stare să facă treaba ta. Fără subalterni, postul său ar dispărea. Iată de ce vrea să te facă să uiți că oricând ai putea lucra în altă parte. Iată de ce își dă silința să te convingă ce prețios e jobul tău și cât de greu îți va fi să găsești ceva similar în altă companie. Ceea ce nu-ți va spune e cât de greu îi va fi să te înlocuiască. Că va trece ceva timp până să găsească un înlocuitor, să-l instruiască și apoi acesta să devină la fel de performant ca tine. Fii sigur că ultimul lucru pe care și-l dorește șeful tău e să treacă încă o dată prin tot acest calvar. Cât timp îți faci treaba în mod rezonabil, șeful nu va vrea să scape de tine. Folosește faptul acesta în avantajul tău.
3. Șeful nu poate fi cu adevărat prietenul tău…
…nici măcar dacă ar vrea. De ce? Chiar dacă șefii șefului tău nu ar observa prietenia dintre voi, o vor face colegii tăi. De aceea, oricât de mult te-ar plăcea șeful, el nu-și poate permite să te ajute atunci când lucrurile iau o întorsătură urâtă, lucru care nu se întâmplă chiar așa rar. Iar atunci când pretinde că-ți e prieten, fii atent – o face doar ca să te exploateze dincolo de limitele colegialității. Dacă e să aleagă între binele lui sau al tău, fii sigur că-și va vedea de propriul interes.
4. Chiar și șeful greșește
Cu toate că ar face tot posibilul ca să nu-și recunoască greșelile în fața ta, șeful o dă în bară la fel de des ca oricine. Sau chiar mai des, deoarece cu cât urcă pe scara ierarhică, cu atât deciziile sale implică o doză mai mare de risc. În spatele aerului de infailibilitate pe care-l emană în prezența ta, se ascunde cineva la fel vulnerabil și imperfect ca și tine.
5. Tu vei fi mereu de vină

Șeful va fi mereu primul care culege laurii, dar va găsi întotdeauna o cale mai mult sau mai puțin rafinată de a te face responsabil pentru eșec. De ce? Pentru că toți avem tendința de a ne asuma succesele și de a arunca eșecurile în cârca altora. Iar el chiar poate să facă asta față de tine.
La urma urmei, împăratul este gol, chiar dacă noi pretindem altceva din ignoranță sau oportunism. Chiar și șeful tău este o ființă omenească ca oricare alta. Deși nu este cu nimic mai special, mai diferit sau mai bun ca tine, fii sigur că nu te va lăsa să vezi asta. Puterea are „darul” de a corupe și uneori chiar de a scoate la iveală ceea ce este mai rău în om, dar asta nu înseamnă că ești lipsit de apărare. Fii totuși atent ca șeful să nu te perceapă ca pe o amenințare la adresa poziției sale, fiindcă atunci va face tot posibilul să scape de tine.

Categorie: